Het Groot Dictee van Rozenburg
Rozenburgse omgeving in dicteeformaat

De tiende editie van Het Groot Dictee van Rozenburg stond geheel in het teken van de omgeving van Rozenburg: het water, de Landtong en het EIC.

Auteur Betsy Ohlsen wist het door haar gekozen thema uitstekend te vullen met lastige dicteewoorden en zogenaamde instinkers met name voor wat betreft het gebruik van hoofdletters.
De theaterzaal vulde zich met 17 deelnemers en een veelvoud aan belangstellenden. Vanaf het begin heerste er een gemoedelijke sfeer onder deze groep liefhebbers van de Nederlandse taal. De deelnemers, 9 vrouwen en 8 mannen, de jongste 25 en de oudste 81, met een gemiddelde leeftijd van 57, scoorden gemiddeld 179 woorden goed.
Onder de deelnemers was een specialist, hij schreef buiten mededinging mee. Eerdere winnaars zijn nog geen dicteespecialisten, dus zij blijven van harte welkom!

De deelnemers waren zoals alle jaren aan elkaar gewaagd; het 'linkerrijtje' zat heel dicht bij elkaar; een vergissing meer en je grijpt naast de eeuwige roem.

Met een score van 191 woorden goed heeft Wim Weenink de schone taak een jaar lang de wisselbokaal te poetsen. Hij werd op de voet gevolgd door verslaggever Linda van der Klooster. Met een score van 190 wist zij toch een plaats op de ranglijst op te schuiven ten opzichte van vorig jaar. De derde plaats werd gedeeld door Linda Ohlsen en MariŽtte de Vries.
MaarÖ het deelnemersveld is het er unaniem over eens: meedoen is belangrijker dan winnen!

Opbrengst
Naast het verwerken van de scores en het opstellen van de ranglijst hield de organisatie oog voor het gestelde doel.
Terwijl de uitslagen binnenkwamen, werd de opbrengst nauwkeurig bijgehouden.
Een fraaie opbrengst van Ä 1000 welke benut zal worden voor de aanschaf van Ledlampen in de theaterzaal.
 
Een prachtig resultaat, met dank aan alle deelnemers, alle sponsoren en QUALM bv voor het beschikbaar stellen van de prijzen.

                  
Het tiende dictee


Vanavond trekken wij eropuit, gaan van het Muziektheater De Ontmoeting linksaf naar de Rozenburgse Boulevard en via lommerrijke bosschages naar ons geliefde natuurgebied de Landtong.

Recreanten vrezen daar de realisatie van gigantische windmolens.

Onderweg passeren we, terwijl we langs Het Scheur stiefelen, majestueuze bomen en eenstijlige meidoorns.

Op het water glijden oceaanreuzen voorbij met als lading agribulk of reefercontainers; een sleephopperzuiger zorgt voor een constante zestienenhalve meter diepe vaargeul, de veerdienst Rozenburg-Maassluis vaart zijn eentonige heen-en-weertjes en krijsende stormmeeuwen ruziŽn chagrijnig  voort.

De bermbegroeiing is kleurrijk en gevarieerd, met soorten zoals de wilde roze lathyrus en cichorei, de bijenorchis en look-zonder-look.

Bij de waterzuivering werkt het olfactorisch vermogen, onze reukzintuigen betreffend, excellent en verderop langs het Groene-Poortproject cirkelen veldleeuweriken.

We naderen de manege waar het carrouselrijden bezig is en zien verderop door het struweel een architectonische blikvanger: het EIC (Educatief Informatie Centrum), geÔnitieerd door onder andere het Havenbedrijf, waar jaarlijks circa twintigduizend basis- en middelbare scholieren zich kunnen oriŽnteren op studie- en beroepsmogelijkheden in Mainport Rotterdam.

Leerlingen loggen in met hun iPhone en beantwoorden alle vragen bij de exhibits via de webapp.

Dat ze geen oubollig klembord met A-viertje hoeven  gebruiken, maar kunnen swipen, wordt bijzonder geapprecieerd.