Het Groot Dictee van Rozenburg
De dertiende editie
Auteur Johan de Vries verwerkte zijn achtergrond als huisarts in een actuele dicteetekst.
Voor de deelnemers op het moment van schrijven best een pittige tekst, als je het terugleest valt het mee…
Maar dat is natuurlijk achteraf.

De theaterzaal vulde zich met achttien deelnemers en een aantal belangstellenden, waaronder een verslaggever van de lokale zender OPEN Rotterdam.  
Vanaf het begin heerste er een gemoedelijke sfeer onder deze groep liefhebbers van de Nederlandse taal. De deelnemers, zestien vrouwen en twee mannen, de jongste 23 en de oudste 84, met een gemiddelde leeftijd van 59,5, scoorden gemiddeld 183 woorden goed.
Onder de deelnemers waren twee specialisten, zij schreven buiten mededinging mee.
Eerdere winnaars zijn niet vanzelfsprekend dicteespecialisten, dus zij blijven van harte welkom hun plaatsje in de ranglijst te veroveren! De verschillen bleken heel klein.

Met een score van 191 woorden goed sleepte Linda van der Klooster de eerste plaats in de wacht, op de voet gevolgd door Mariëtte de Vries (190 woorden goed) en Robin Negenborn (189 woorden goed).
Maar… het deelnemersveld is het er unaniem over eens: meedoen is belangrijker dan winnen!

Opbrengst
Naast het verwerken van de scores en het opstellen van de ranglijst werd de opbrengst nauwkeurig bijgehouden.
Een fraaie opbrengst van maar liefst  € 3.500 voor het recent op Rozenburg geopende Hospice Nathrine.

Een prachtig resultaat, met dank aan alle deelnemers en sponsoren!  


De dicteetekst:

De drieënzeventigjarige immuungecompromitteerde obese dame had, in het gezondheidscentrum, een afspraak bij de diëtiste, die een koolhydraatarm dieet voor haar had gecreëerd.
Het kostte de vrouw door een recent geplaatste thalliumheupprothese de nodige moeite om van haar e-bike af te stappen.
Gelukkig lukte het uiteindelijk, want haar schizoïde persoonlijkheid had, ondanks de vele antipsychotica, geen langere opsluiting geaccepteerd.
De Covid-19-vaccinatie [COVID-19-vaccinatie] met het Pfizervaccin luchtte haar op en gaf rust, want een langere quarantaine zou tot rampscenario's hebben geleid.
Nu kon ze morgen ook naar de tattooshop om de naam van haar eeneiige tweelingzus [eeneiigetweelingzus] op haar linkerarm te laten tatoeëren.
Die had haar geappt met de vraag of ze nog langs het nieuwe Hospice Nathrine kon gaan, om de voorgenomen palliatieve sedatie van hun oriëntaalse neef met de verpleegkundig specialist te bespreken.
Haar fervent bingewatchende zus netflixt liever dan dat ze op deze oud-Koninginnedag de open dag van het Blankenburgtracé zou bezoeken.
Jammer, want achter die façade van steigers gaat een immense cascade van ijzerconstructies schuil.
Straks wil ze over de Boulevard, langs het oude Baken, naar de Landtong rijden althans, als de geüpdatete software van haar scootmobiel werkt.
Daar op de Punt wil ze nog even herinneringen ophalen aan de demonstraties tegen de windturbines, die nochtans geen effect hebben gehad.


De PR-commissie van Stichting Muziektheater De Ontmoeting organiseert op zaterdag 11 maart 2023 de veertiende editie van Het Groot Dictee van Rozenburg.

Het Groot Dictee is leuk en leerzaam om aan mee te doen en tevens sponsort u een goed doel!
De auteur en het goede doel voor deze editie zijn nog niet bekend.
Deelnemers kunnen zich al wel aanmelden via onderstaande link.


AANMELDEN